gjemmesiden til Svend Andreas (faglærer)

2

31. August 2013 by htvnormann

Sjekker litt på bloggen til Svend Andreas og det er godt å se at faglærer har en god del mer erfaring med dette en meg 😉

Jeg ser at det her er benyttet Google sitt verktøy, Blogger, mens jeg har valgt WordPress. Antar de er ganske like? Er det noen som kjenner begge og kan utdype forskjellen?

I WordPress er det iallefall masse maler “Themes” å velge mellom som mer eller mindre styrer dette med marger og formatering, antar det sdamme gjelder for Blogger.

2 thoughts on “gjemmesiden til Svend Andreas (faglærer)

  1. Google sin bloggløsning hetet blogger, og de som lager en blogg på google-plattformen får adressen blablalba.blogspot.com eller eventuelt .no. Hvorfor står det så hist.no i URL-en til http://blogg.itfag.hist.no? Fordi vi har installert WordPress lokalt på HiST sin webtjener. Dette er mulig med WordPress, mens blogspot-blogger hostes av Google. Det er for så vidt mulig med Google også, når jeg tenker meg om.

    Hver gang du ser en blogg som har bloggadresse.firma.no, så er det trolig slik at bloggen er installert lokalt hos bedriften. Dette gir noen fordeler, for eksempel at bedriften har kontroll på innholdet selv. Det kan være slik at bloggen ligger i skyen men i de fleste tilfellene tyder bloggadresse.firma.no på at bloggen er installert lokalt.

    WordPress er mye mer fleksibelt enn Google sin blogspot. WordPress kommer i to varianter:

    1) Du installerer selv på egen maskin (det vil si en webtjener du har tilgang til å legge ut på). Dette har vi gjort med Avdeling for Informatikk og e-Læring ved HiST sin logg: http://blogg.itfag.hist.no

    2) Du kan bruke wordpress.org som domene og det blir omtrent som Google-måten. Du har ikke like mye fleksibilitet som om du installerer selv, men slipper en del knot for å få ting til å fungere

    Metode 2 har en (stor) ulempe: Du kan ikke bruke for eksempel Google Analytics til å kjøre statistikk om bloggen. Dersom det er viktig å se statistikk over antall besøkende, hvor de kommer fra og så videre, så brukes typisk Google Analytics til det, og det krever at du installerer wordpress lokalt hos deg selv.

    Hadde jeg startet fra scratch av, så ville jeg installert en wordpress-blogg på egen tjener. Det krever litt kompetanse, men da får en maksimal frihet. Hvis innholdet er viktigst, så ville jeg satset på Google. Et annet stort pluss med Google er at Google plus stadig vokser, og det er godt integrert med blogspot. Sett at Google plus blir vel så populært som Facebook og Twitter om et par år, så er plutselig Google en fin måte å smelte sammen blogging og sosiale medier-aktiviteter.

    • htvnormann says:

      Takk for utfyllende svar her. Et annet poeng med Google er vel at det er vel en del Apper tilgjengelig for mobil og nettbrett som gjør det lettere å følge opp når du er på farten.

Leave a comment